Veranstaltungen

Aktuelle Veranstaltungen

26.03.2020 | Berlin

Colloquium voor promovendi en habilitandi, samen met Comenius, Berlijn, 26-28 maart 2020

In 2020 zal het colloquium voor promovendi en habilitandi te Berlijn plaatsvinden, dit keer in samenwerking met Comenius, het docentenplatform van de Middel-Europese Neerlandistiek. Data: 26-28 maart. Zie ook hier.

Zur Veranstaltung →

19.09.2019 | Fachbereich Translations-, Sprach- und Kulturwissenschaft der Johannes Gutenberg-Universität Mainz, afdeling Nederlands (Germersheim)

Lectorenbijeenkomst, 19-21 september 2019

Mede op basis van de evaluatie van de afgelopen docentenbijeenkomst heeft het bestuur van het Niederlandistenverband besloten om dit jaar een 'lectorenbijeenkomst' te organiseren. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van het taalonderwijs en is met name bedoeld voor alle universitaire taaldocenten Nederlands, of het nu LektorInnen, Lehrkräfte für besondere Aufgaben of Lehrbeauftragte zijn. Voor deze groep van collega's wordt op de docentenbijeenkomsten steevast een lectorenvergadering gehouden, maar de ervaring leert dat er voor een vruchtbare uitwisseling van ervaringen meer tijd gewenst is. Ook docenten die zich bezig houden met vakdidactiek, zijn op deze bijeenkomst van harte welkom. Dankzij een cofinanciering van de Taalunie kunnen we de reis- en verblijfskosten van de deelnemers vergoeden.

 

De lectorenbijeenkomst, om dit woord voor het gemak te blijven gebruiken, zal plaats vinden op 19-21 september, te Germersheim. De campus Germersheim is onderdeel van de Universität Mainz; hier bevindt zich een afdeling Nederlands met vier collega's, die verantwoordelijk zijn voor de tolk-vertalers-opleiding. Zij hebben zich bereid verklaard de bijeenkomst ter plekke te organiseren en verheugen zich enorm op jullie komst. 

 

Nadere informatie over het programma volgt binnenkort.

Zur Veranstaltung →

Vergangene Veranstaltungen

19.03.2019 | Köln

Jubiläumsfeier '100 Jahre Niederlandistik in Köln'

Die Niederlandistik in Köln feiert ihr 100-jähriges Jubiläum mit einem Festakt, der im Rahmen der ‚Flämischen Woche in Nordrhein-Westfalen der Flämischen Regierung‘ veranstaltet wird. Sie sind herzlich zur Jubiläumsfeier eingeladen!
De Keulse neerlandistiek viert haar 100-jarig bestaan met een feestelijke plechtigheid die in het kader van de ‚Vlaamse Week in Nordrhein-Westfalen van de Vlaamse Regering‘ plaatsvindt. U wordt van harte uitgenodigd op deze jubileumviering!

Datum: 19.03.2019, 16.00 – 20.30 Uhr
Ort | Plaats:
Aula der Universität zu Köln
Albertus-Magnus-Platz, 50923 Köln
Eintritt | Toegang: frei | gratis

Programm | Programma
16.00h Akademische Sitzung | Academische zitting

Begrüßung | Begroeting
von Vertretern der Universität, der flämischen und niederländischen Regierung und der Nederlandse
Taalunie | door vertegenwoordigers van de Vlaamse en de Nederlandse Regering en van de Nederlandse
Taalunie
Prof. Dr. Ann Marynissen: "Ein Jahrhundert Niederlandistik an der Universität zu Köln"
Prof. Dr. Maria-Th. Leuker: "Niederländische Literatur und Kultur an der Universität zu Köln. Streiflichter
auf ein Jahrhundert Forschung und Lehre“

17.30h Empfang | Receptie
auf Einladung der Regierung Flanders | op uitnodiging van de Vlaamse Regering

19.00h Literarischer Abend | Literaire avond
In Kooperation mit der Königlichen Akademie für niederländische Sprache und Literatur und mit Flanders Literature | in samenwerking met de Koninklijke
Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en het Vlaams Fonds voor de Letteren

 

Gebeten wird um um Anmeldung
bis zum 05.03.2019 auf:
http://niederlandistik.uni-koeln. de/37838.html

Zur Veranstaltung →

4.10.2018 | Wien

Docentenbijeenkomst van de Duitstalige neerlandistiek 2018 te Wenen, 4-6 oktober 2018

fotoalbum van de docentenbijeenkomst

column van Jan Konst in neerlandistiek.nl naar aanleiding van het slotwoord van Hans Bennis.

 

Zur Veranstaltung →

20.09.2017 | Essen

Colloquium voor promovendi en habilitandi aan de Universität Duisburg-Essen (Campus Essen), 20-21 september 2017

Het voor 2017 geplande Doktoranden- und Habilitandenkolloquium (DoHa) richt zich met name tot jonge wetenschapppers in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland die een proefschrift dan wel een Habilitation voorbereiden op het gebied van de Nederlandse taalkunde, letterkunde of vakdidactiek. Deze onderzoekers krijgen de gelegenheid hun onderzoek te presenteren en met collega's van andere universiteiten van gedachten te wisselen. De organisatie is in handen van de Abteilung für niederländische Sprache und Kultur van de Universität Duisburg-Essen.

Zur Veranstaltung →

21.10.2016 | Frankfurt am Main/Darmstadt

Docentenbijeenkomst 21-23 oktober 2016, in het teken van de Frankfurter Buchmesse, het gastlandoptreden van Nederland en Vlaanderen

Zur Veranstaltung →

6.10.2015 | Zentrum für Molekulare Medizin der Universität zu Köln

Colloquium voor promovendi en habilitandi, Keulen, 6 en 7 oktober 2015

Op 6 en 7 oktober 2015 vond op uitnodiging van het Institut für Niederlandistik van de Universität zu Köln het colloquium voor Doktoranden und Habilitanden der deutschsprachigen Niederlandistik plaats. Tijdens het DoHa stellen jonge neerlandici hun taal- en letterkundige onderzoeksprojecten voor. Bij het tweejaarlijkse colloquium ontvangen de sprekers gedetailleerd feedback van elkaar, van hoogleraren uit het Duitse taalgebied en van genodigde gasten uit Nederland of België.

Zur Veranstaltung →