Bestuursvergadering in Germersheim ter voorbereiding van de komende lectorenbijeenkomst (19-21 september 2019)

2.04.2019 | Hans Beelen

Mede op basis van de evaluatie van de afgelopen docentenbijeenkomst heeft het bestuur van het Niederlandistenverband besloten om dit jaar een 'lectorenbijeenkomst' te organiseren. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van het taalonderwijs en is met name bedoeld voor alle universitaire taaldocenten Nederlands, of het nu LektorInnen, Lehrkräfte für besondere Aufgaben of Lehrbeauftragte zijn. Voor deze groep van collega's wordt op de docentenbijeenkomsten steevast een lectorenvergadering gehouden, maar de ervaring leert dat er voor een vruchtbare uitwisseling van ervaringen meer tijd gewenst is. Ook docenten die zich bezig houden met vakdidactiek, zijn op deze bijeenkomst van harte welkom. Dankzij een cofinanciering van de Taalunie kunnen we de reis- en verblijfskosten van de deelnemers vergoeden.

De lectorenbijeenkomst, om dit woord voor het gemak te blijven gebruiken, zal plaats vinden op 19-21 september, te Germersheim. De campus Germersheim is onderdeel van de Universität Mainz; hier bevindt zich een afdeling Nederlands met vier collega's, die verantwoordelijk zijn voor de tolk-vertalers-opleiding. Zij hebben zich bereid verklaard de bijeenkomst ter plekke te organiseren en verheugen zich enorm op jullie komst. 

Nadere informatie over het programma volgt binnenkort. Vast staat dat we een aantal sprekers/workshopleiders gericht zullen benaderen. Daarnaast zal ook gelegenheid worden gegeven voor het presenteren van eigen lesideeën en onderwijsmateriaal, in de vorm van een workshop/presentatie danwel in een tien minuten durende sessie tijdens een vrije markt. Ook zal er een demonstratie worden gegeven van verschillende manieren van professioneel tolken. 

De bijeenkomst begint op donderdag 19 september na het middaguur, zodat er 's ochtends gelegenheid is om naar Germersheim te reizen. Op zaterdag 21 september wordt de bijeenkomst na de lunch afgesloten, zodat die dag ook de thuisreis kan worden aanvaard.

Je hoeft je nu nog niet definitief aan te melden, maar als je in principe belangstelling hebt voor deelname, en/of inhoudelijke wensen koestert of een voorstel hebt voor een eigen bijdrage, in welke vorm dan ook, vernemen we dat heel graag, zodat we een indruk krijgen van het aantal deelnemers en van wat er bij de doelgroep zoal leeft aan behoeften en suggesties. Stuur in dat geval een mailtje aan Caroline Jacobs-Henkel:  jacobsh@uni-mainz.de

Foto's: Stephanie Heiß