Digitale neerlandistiek bij de FID

    14.07.2024 | Truus De Wilde

    Academisch werken vereist niet alleen theoretische kennis over het onderwerp in kwestie, maar door de steeds toenemende digitalisering van het wetenschappelijk werkproces ondertussen veelal ook bijzondere vaardigheden om deze digitalisering tegemoet te treden. Dat is vaak een flinke uitdaging, maar biedt ook de kans om nieuwe inzichten te verwerven die zonder digitale methodes niet of slechts moeilijk verkrijgbaar zouden zijn.

    Neerlandici die digitaal werken (of willen werken) hebben in het kader van hun onderzoeksactiviteiten dikwijls al een behoorlijke set aan vaardigheden opgebouwd en ervaringen opgedaan waar anderen van kunnen profiteren. In dit verband zou een wederzijdse uitwisseling en gemeenschappelijke reflectie over digitale methodes binnen de neerlandistiek een meerwaarde voor de community en de afzonderlijke onderzoekers kunnen opleveren en het netwerken op dit gebied kunnen bevorderen.

    Reden genoeg om hier werk van te maken in de vorm van een workshop met een focus op peer-to-peer learning en networking. Het verslag van de online workshop “Digitale neerlandistiek”, die op 29 februari 2024 plaatsvond, is nu na te lezen op de blog van de FID Benelux.