Leren van en met elkaar in Berlijn

29.07.2024 | Truus De Wilde

Vijf docenten Nederlands aan het (net-)werken in Berlijn, van 28 mei t/m 2 juni 2024.

Deze bijeenkomst stond in het teken van wederzijdse inspiratie en professionele groei. Vijf docenten Nederlands als vreemde én als tweede taal kwamen bij elkaar om 'good practices' te delen, lesideeën uit te wisselen en mogelijkheden tot meer samenwerking te verkennen. Onder hen waren twee NLV-bestuursleden Truus De Wilde (initiatiefneemster en gastvrouw, FU Berlin) en Julia Sommer (Universität Wien). Verder kwamen Annika Johansson (Stockholms Universitet), Myra Arends  en Liesbet Winkelmolen (beide Universiteit Leiden) voor deze bijeenkomst naar Berlijn. 

Op het programma stonden de integratie van schilderkunst in het taalonderwijs en verschillende mogelijkheden om spelenderwijs Nederlands te leren. Naast team teaching en job shadowing was er veel tijd voor reflecterende feedback, wat als bijzonder zinvol werd ervaren.

En nog eens ervaren hoe het is om een nieuwe taal te leren, was ook bijzonder confronterend. De lesjes “Zweeds met Annika” (met toetsen!) leverden waardevolle inzichten op en verhoogde de empathie voor de studenten. Vooral het leren en bijbrengen van een correcte uitspraak is een uitdaging, waarbij een moedertalige docent niet automatisch een voordeel heeft. En weer maar eens bleek dat er genoeg kennis van en over het Nederlands nodig is om een goed docent te worden. Voor de uitleg over uitspraak hielpen precieze fonetische beschrijvingen van de klanken enorm.

Van en met elkaar leren is definitief een initiatief dat voor herhaling vatbaar is! Wie inspiratie of concrete voorbereidingstips wil, kan met ons contact opnemen.

 

Truus De Wilde & Julia Sommer

 

P.S. Leden van het iNVT-netwerk worden via een nieuwsbrief uitgebreider op de hoogte gebracht van de inhoudelijke aspecten en gewonnen inzichten van deze bijeenkomst. Ben je docent NVT en wil je gratis lid worden van het iNVT-netwerk? Meld je graag hier aan!