Vacature: Lector Nederlands Praag

18.12.2022 | Hans Beelen

Het departement Nederlands van de Karelsuniversiteit in Praag, een van de oudste leerstoelen Nederlands in Midden-Europa, zoekt een gemotiveerd lector Nederlands (m/v/x). De aanstelling is met ingang van 1 februari 2023.

​​​​​​Je geeft wekelijks 6 tot 8 colleges van 90 minuten: je verzorgt in eerste instantie taalverwerving op alle niveaus, praktische grammatica, en er is ook de mogelijkheid om een cursus met eigen accenten te ontwerpen. De studenten starten normaal gesproken op A0-niveau en worden opgeleid tot C1-niveau. Je geeft lessen op alle niveaus, corrigeert de taken, neemt examens af, werkt samen aan scriptieonderwerpen en ontwikkelt ideeën voor studentprojecten. Omdat je in de eerste studiejaren de meeste tijd met de studenten doorbrengt, is het ook je taak om de studenten voor de studie te enthousiasmeren en hun deelname aan buitenlandse verblijven, cursussen etc. te coördineren. In de vakgroep kijken we uit naar de hulp bij projectontwikkeling, interne peer review, redactiewerk en organisatorische en administratieve taken in samenspraak met de universiteit, het publiek en de internationale collega´s en organisaties in de neerlandistiek. Persoonlijk initiatief is bij ons altijd welkom.

Wat verwachten we?

We zoeken een collega die:

  • een moedertaalspreker van het Nederlands is en een uitstekende theoretische en praktische kennis van grammatica en stilistiek van het Nederlands heeft;
  • over een masterdiploma in de filologie beschikt, bij voorkeur in de taal- en letterkundige neerlandistiek;
  • ervaring heeft met het geven van NVT/NT2;
  • proactief is en graag aan projecten, culturele evenementen en public relations meewerkt;
  • zich op het gebied van onderwijs en didactiek voortdurend verder bijstuurt en/of over aanvullende kwalificaties beschikt (cursussen etc.).

Wat bieden we?

  • een voltijdse aanstelling (het eerste contract is voor de periode van één jaar, maar kan worden verlengd na gunstige evaluatie);
  • een maandsalaris van ongeveer 29.400 CZK bruto, dat aangevuld kan worden met een suppletie van de Taalunie (https://taalunie.org/informatie/329/suppletie-voor-docenten-uit-het-taalgebied)
  • collegiale hulp met praktische taken in je nieuwe werkomgeving;
  • steun bij verdere opleiding, cursussen, conferenties etc.;
  • aansluiting bij de Centraal-Europese organisaties voor de Neerlandistiek (Comenius, ONETS), contacten met collega´s, samenwerking met Tsjechische en buitenlandse partners.

Wat moet je voor de sollicitatie doen?

Meer informatie over de vakgroep vind je hier: https://ned.ff.cuni.cz

Mocht je verder nog vragen hebben over de sollicitatieprocedure, kun je contact opnemen met: irena.kozmanova@ff.cuni.cz.

Vakgroep Neerlandistiek
Instituut voor Germaanse Studies
Karelsuniversiteit Praag
Faculteit Letteren

Bronnen: neerlandistiek.nl; website faculteit