Docentenbijeenkomst te Berlijn en Leipzig, 21-23 maart 2024

21.03.2024 | 21-23 März 2024, Berlin / Leipzig

Alles außer flach! De Docentenbijeenkomst van het Niederlandistenverband (21-23 maart 2024) zal in het teken staan van het gastlandoptreden van Nederland en Vlaanderen tijdens de Leipziger Buchmesse.

We zullen op de tweede dag 's ochtends de Leipziger Buchmesse bezoeken en de gelegenheid hebben het gastlandoptreden mee te beleven. Tegelijk brengen we een historische dimensie aan in het programma door een bezoek van het Völkerschlachtdenkmal, in 1913 opgericht ter herdenking van de Volkenslag in Leipzig (1813), de grootste veldslag in Europa vóór de Eerste Wereldoorlog, met verregaande gevolgen voor het gehele continent inclusief de Lage Landen. Hierop sluiten op de eerste dag de twee openingslezingen van Lotte Jensen en Gijsbert Rutten inhoudelijk aan.

Tijdens de Leipzig-dag kan ook worden gekozen voor een bezoek aan de Deutsche Nationalbibliothek, met tentoonstellingen over Duitse Exiliteratur in Nederland en de graphic novel in Nederland en Vlaanderen. Aan het eind van de middag is een stadswandeling gepland onder leiding van Rosalie Kreuijer en Ute Poppitz.

De tweede dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner in Auerbachs Keller,  een passende locatie waar door niemand minder dan Johann Wolfgang von Goethe literatuurgeschiedenis is geschreven. Dit wordt ons aangeboden door de Nederlandse ambassade. De Vlaamse Vertegenwoordiging is zo vriendelijk ons de eerste dag in het Landgasthaus op de Domäne Dahlem een buffet "Vom Acker auf den Teller" aan te bieden.

Er staan enkele discussiebijeenkomsten in kleine en grote kring op het programma. Naast de taaldocentenvergadering zullen we op de slotdag de gelegenheid bieden tot presentaties van eigen promotie- en habilitatieonderzoek in twee secties. Tijdens de opening zullen alle deelnemers tijdens een plenaire science slam al een overzicht krijgen van alle lopende projecten op dit gebied.

Ook de ledenvergadering van het Niederlandistenverband maakt deel uit van het programma, met als agendapunt o.m. bestuursverkiezingen; hiervoor is de leden van het NLV een aparte uitnodiging met agendavoorstel toegestuurd. Andere vergaderstukken staan hier op de site.

Alle universitaire docenten en onderzoekers in de Neerlandistiek in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn welkom op deze bijeenkomst, of ze lid zijn van het Niederlandistenverband of niet. Leden van het docentenplatform en andere aangemelde deelnemers worden via de mail nader op de hoogte gehouden.

Deze bijeenkomst wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Taalunie, de Nederlandse Ambassade en de Vlaamse Vertegenwoordiging.

Een verslag van de bijeenkomst door Anne Sluijs (IVN) is te vinden op neerlandistiek.nl